Een IP-adres, waarin IP staat voor Internet Protocol, is in een computernetwerk een adres waarmee een NIC (network interface card of controller of in het Nederlands 'netwerkkaart', van een host in het netwerk eenduidig geadresseerd kan worden binnen het TCP/IP-model.

IP-adressen worden op meerdere plekken uitgegeven. Lokaal door je modem / router. Maar ook door je internetleverancier (ISP). ook de servers waarop je een website of webshop host is te benaderen op een uniek IP-adres.

Er zijn momenteel verschillende IP-protocollen in gebruik; namelijk IPV4 en IPV6;
Een voorbeeld van een IPV4 adres is; 192.0.2.197
Door de uiteindelijke limitatie is het zo dat er een uitbreiding moest komen op de IPV4 en dat is IPV6.

Een voorbeeld van een IPV6 adres is; 3ffe:1900:4545:3:200:f8ff:fe21:67cf