Met een database wordt in de meeste gevallen een MySQL database bedoeld. In een database staan de nodige tabellen met data die nodig zijn voor het systeem wat je database gebruikt om te kunnen functioneren. Je website vraagt bijvoorbeeld een pagina op en aan de achterkant wordt van de bijbehorende pagina het ID in de database gezocht om daar vervolgens de nodige relaties omtrent de opgevraagde pagina op te halen.